31. ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 

 


 Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την ένταξη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στις σχολικές αίθουσες, αφού δεν είναι λίγοι οι γονείς που είναι ενάντια σε κάτι τέτοιο.

   Η αλήθεια είναι όμως, πως, με λίγη έρευνα η ένταξή της, αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματική και ωφέλιμη. Αρχικά, ξεκαθαρίζει, θα έλεγε κανείς, το τοπίο της σεξουαλικότητας σε γνωστικό, συναισθηματικό, κοινωνικό, διαπροσωπικό και σωματικό επίπεδο. Με το να αναπτύσσεται το ζήτημα αυτό στο σχολείο, το πρώτο αρχικά μήνυμα που στέλνουμε στα παιδιά, είναι πως δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπονται να μιλήσουν. Αντιθέτως, μπορούν να το συζητήσουν με τους ενήλικες που εμπιστεύονται, αποτρέποντας διάφορα προβλήματα που θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωποι μελλοντικά, χωρίς την εκμάθηση βασικών γνώσεων.

   Μεταξύ άλλων, η σεξουαλική αγωγή βοηθά στην καλλιέργεια των ικανοτήτων επικοινωνίας με το ίδιο ή το άλλο φύλο, μειώνοντας παράλληλα το ρίσκο γύρω από ζητήματα σεξουαλικότητας. Στόχος της εκμάθησης είναι η γνώση των μεταβολών που επιδέχεται το σώμα καθώς το παιδί μεγαλώνει. Επίσης, φαίνεται πως αποτρέπει μια πρόωρη εγκυμοσύνη αλλά και την μετάδοση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, αφού διδάσκονται οι τρόποι αντισύλληψης και η χρήση προφυλακτικού. Αναπτύσσονται δεξιότητες που αποτρέπουν τέτοιου είδους συμπεριφορές.

   Παρόλα αυτά, υπάρχει η εντύπωση ότι με το να μιλάει κανείς για τέτοια ζητήματα με τα παιδιά, προωθεί πρόωρες σεξουαλικές σχέσεις, γεγονός που, φυσικά, δεν ισχύει. Τα παιδιά γνωρίζουν πράγματα για το σώμα τους, μαθαίνουν να προστατεύονται και να σέβονται τις επιλογές των άλλων, με αποδοχή στη διαφορετικότητα. Επίσης, φαίνεται πως η επαφή με την σεξουαλική αγωγή καθυστερεί τις ολοκληρωμένες σχέσεις αλλά και μειώνει την συχνότητα σεξουαλικών επαφών στην εφηβεία, σε συνδυασμό με την μείωση των ερωτικών συντρόφων. Άλλη άποψη που επικρατεί είναι πως με την εκμάθηση τρόπων αντισύλληψης συνεπάγεται την έγκριση ολοκληρωμένων σχέσεων σε νεαρή ηλικία. Οι μαθητές μαθαίνουν για τους τρόπους αυτούς, ενώ συνάμα, είναι σε θέση να καταλάβουν πότε είναι έτοιμοι να ολοκληρώσουν, τόσο οι ίδιοι συναισθηματικά, όσο και το σώμα τους.

   Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν πως η σεξουαλική αγωγή συνοδεύεται από  ηθική παρακμή. Αυτό είναι ξεκάθαρα ένα ζήτημα που αφορά εμάς τους ενήλικες, που συντηρούμε και διαιωνίζουμε προκαταλήψεις και θεωρούμε ντροπή να συζητάμε τέτοιας φύσεως ζητήματα με παιδιά σχολικής ηλικίας. Θεωρούμε ότι είναι κακό να τους εμφυσήσουμε τις γνώσεις μας, οι οποίες είναι πολλές φορές περιορισμένες, και αρκούμαστε σε ψέματα λέγοντας πως «τα παιδιά τα  φέρνει ο πελαργός».

   Ας επιστρέψουμε στα θετικά της σεξουαλικής  αγωγής, η οποία ενισχύει την υπεύθυνη συμπεριφορά των νέων, αφού αποκτούν  μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για το ζήτημα του σεξ και της σεξουαλικότητας τους. Επιπλέον, μαθαίνουν πως έχουν το δικαίωμα να ζουν χωρίς βία και να προστατεύουν το σώμα τους, όταν αισθάνονται απειλή. Σέβονται το σώμα τους και μαθαίνουν να βάζουν όρια σε αγγίγματα που δεν τους αρέσουν. Αξιοσημείωτη είναι η ενίσχυση των αρμονικών διαπροσωπικών και οικογενειακών σχέσεων. Τα παιδιά μπορούν να μιλήσουν και να εμπιστευτούν τους γονείς για προβληματισμούς τους, χωρίς ντροπή, αφού  η σεξουαλικότητα είναι φυσιολογική.

   Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε πως αυξάνεται η επικοινωνία με τους γονείς, με θεμέλιο την εμπιστοσύνη αλλά και καλλιεργείται το αίσθημα της αυτοπεποίθησης των παιδιών, όχι μόνο σε καθημερινές περιστάσεις, αλλά και σε περιστάσεις ρίσκου. Γονείς, προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα από «πιο μακριά» και σκεφτείτε τα οφέλη που παρουσιάστηκαν παραπάνω.


✍️ Γράφει η Δήμητρα Κοζμίδου, κοινωνική λειτουργός.


_____________________________________________

🦊|CheirelProject

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις