12. ΠΑΙΔΙΚΟ ΙΧΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ

  Πολλοί γονείς ανησυχούν καθημερινά και προσπαθούν να κατανοήσουν τον ψυχικό κόσμο των παιδιών τους, στα διάφορα ηλικιακά στάδια τους. Κάτι τέτοιο είναι λογικό και φυσικό επακόλουθο της αγάπης τους για αυτά. Την λύση στα ερωτήματα τους δίνει το παιδικό ιχνογράφημα.

 Το παιδικό ιχνογράφημα αποτελεί την ερμηνεία των σχεδίων των παιδιών, που ξεκινάει από μικρή ηλικία (1-2 ετών) έως και την ηλικία των 13-16. Με αυτόν τον τροπο είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος ειδικος (ειδικός παιδαγωγός, εργοθεραπευτης, ψυχολόγος) την συναισθηματική κατάσταση των παιδιών και την αντίληψη που έχουν για τα πράγματα γύρω τους. 

 Η μέθοδος αυτή θεωρείται κατάλληλη, καθώς η ζωγραφική αποτελει βασική έκφραση συναισθημάτων και μέσω αυτής είναι εφικτή η κατανοηση του εσωτερικού κόσμου των παιδιών. Ακόμη, μπορεί να ερμηνευτεί και η δυναμική των σχέσεων μέσα στην οικογένεια. 

 Σε πρακτικό επίπεδο, η αξιολόγηση των παραπάνω μπορεί να πραγματοποιηθεί με την παρατήρηση των χρωμάτων που θα επιλέξει το παιδί να χρησιμοποιήσει, με το πόσο θα πίεσει τους μαρκαδόρους κατά την διάρκεια της ζωγραφικής, με το πώς θα ζωγραφίσει τα μέλη της υπόλοιπης οικογένειας και με το μέγεθος των σχεδίων που θα διαλέξει. 

 Ξεκινώντας με την επιλογή των χρωμάτων, έχει διαπιστωθεί πως η χρήση του μαύρου και άλλων σκούρων χρωμάτων "μαρτυρα" την ψυχολογική πίεση που μπορεί να βιώνει το παιδί. Αντίθετα, τα φωτεινά και χαρούμενα χρώματα δείχνουν την καλή τους διάθεση. Η υπερβολική σκίαση σε κάποια στοιχεία προέρχεται από αγχος και νευρικότητα, ενώ η πίεση που ασκούν με τον Μαρκαδόρο εκφράζει την ανάγκη για εκτόνωση. Όσο αφορά, την αποτύπωση της οικογένειας μέσω της ζωγραφικής, είναι απαραίτητο να παρατηρήσουμε την σειρά με την οποία θα το κάνει. Είναι πιθανόν να χρησιμοποιήσει την λογική με τις χρονολογικές ηλικίες, να κάνει πρώτα τον ιδιο, κάτι το οποίο δείχνει εγωκεντρισμό η να παραλείψει κάποιο μέλος. Σε αυτήν την περίπτωση πρόκειται για αισθημα ζήλιας αν έχει παραλείψει κάποιο αδερφάκι ή άρνηση αποδοχής εάν πρόκειται για έναν από τους δύο γονεις. Σε περίπτωση παράλειψης μελών της οικογένειας χρειάζεται περαιτέρω εξερεύνηση. Τέλος, το μέγεθος που χρησιμοποιεί είναι επίσης σημαντικό. Τα μικρά σχέδια συνήθως προέρχονται από ντροπαλότητα και υπερβολική εσωστρέφεια, ενώ τα μεγάλα σχέδια υποδηλώνουν της ύπαρξη συναισθηματικών ζητημάτων. 

 Σε γενικό πλαίσιο, το παιδικό ιχνογράφημα, αποτελεί έναν τρόπο αξιολόγησης των συναισθημάτων και του ψυχικού κόσμου των παιδιών, που ξεκινάει από μικρή ηλικία μέχρι και την εφηβεία.

Γράφει η Εύα Γκότση, εργοθεραπεύτρια .



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις