ΕΣΥ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ;

 




«Φροντίζοντας τον εαυτό σου, μαθαίνεις και στο παιδί σου να κάνει το ίδιο»

 

                Μία ημέρα διαφορετική ξημέρωσε για σένα σήμερα. Είσαι πλέον μανούλα. Στην αρχή όλα υπέροχα. Περίμενες το παιδί με μεγάλη χαρά και ανυπομονησία. Πάνες, μπιμπερό, πιπίλες, ρούχα, φορμάκια, καλτσάκια κ.λ.π. Ακόμα και στο κλάμα του νιώθεις τη χαρά που έχεις για αυτό το υπέροχο πλάσμα.

                Και κάπως έτσι, οι μέρες, οι μήνες, τα χρόνια περνάνε. Μέρα με τη μέρα συνειδητοποιείς πως είσαι μαγείρισσα, νοικοκυρά, γιατρός, μάνατζερ, σοφέρ, προπονήτρια, ψυχολόγος, καθηγήτρια. Πόσα πολλά κρύβονται μέσα στη λέξη «μαμά». Εκτός από αυτά όμως, είσαι και σύζυγος, κόρη, αδερφή, φίλη και εργαζόμενη. Και ενδεχομένως και άλλα πολλά. Γεμάτη ημέρα! Κούραση. Εξουθένωση. Έρχεται το βράδυ και μαζί του έρχεται και η ώρα εκείνη που ξαπλώνεις στο κρεβάτι και σε ακούω να λες, «Πέρασε η μέρα και τελικά δεν έκανα τίποτα για μένα», «Τόσα τους προσφέρω και πάλι δε τα εκτιμάνε». Κάπως έτσι συνειδητοποιείς πως από τότε που έγινες μανούλα σταμάτησες να κάνεις ό,τι σε ευχαριστεί. «Προτεραιότητα πλέον είναι το παιδί μου», «Όταν κάνεις παιδιά, ξεχνάς τα όνειρά σου, ξεχνάς τον εαυτό σου» σε ακούω να λες. Αγαπητή μανούλα, όχι. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρα μόνο μία περιοριστική πεποίθηση. Ναι έχεις λιγότερο προσωπικό χρόνο απ΄ όσο είχες πριν γίνεις μαμά, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως παραμένεις μια γυναίκα. Φροντίζοντας τον εαυτό σου μαθαίνεις και στο παιδί σου να φροντίζει τον δικό του εαυτό και να δουλεύει για τα δικά του θέλω και όνειρα. Να θυμάσαι πως το μεγαλύτερο ταλέντο των παιδιών είναι η μίμηση και πως οι γονείς τους είναι τα σημαντικότερα πρότυπά τους.  Ήρθε λοιπόν η ώρα να σου πω πώς η λύση σε όλα τα παραπάνω είναι η ισορροπία ανάμεσα στους διάφορους ρόλους τους οποίους υποδύεσαι.

                «Μα τρέχω όλη μέρα! Οι ώρες δε μου φτάνουν» συνεχίζεις να μουρμουράς. «Μα Γίνεται;», ρωτάς. «Φυσικά και γίνεται» θα σου πω. Η λύση είναι στην καλύτερη διαχείριση του χρόνου σου και στην επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων σου. Για παράδειγμα, δε χρειάζεται να αγχώνεσαι αν μία φορά την εβδομάδα παραγγείλετε σουβλάκια επειδή εσύ θέλεις να βγεις μια βόλτα με τις φίλες σου, αντί να μαγειρέψεις. «Μα δεν έχουν μάθει σε αυτό, θα τους κακοφανεί»  μου απαντάς. Αυτό εξαρτάται από το πώς θα επικοινωνήσεις στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας την ανάγκη σου για ξεκούραση. Και τώρα θέλω να σε ρωτήσω το εξής:

«Όταν το κινητό σου, δεν έχεις μπαταρία το βάζεις για φόρτιση. Εσύ πώς γεμίζεις τις δικές σου μπαταρίες για να αποδώσεις ως γονέας»;

Kαι κάτι ακόμη:

«Εάν ερχόταν μία φίλη και σου περιέγραφε την καταπιεστική καθημερινότητά της και πως δεν προλαβαίνει να βρει προσωπικό χρόνο για εκείνη, τι θα της έλεγες; Αυτή τη συμβουλή μπορείς να την εφαρμόσεις στον εαυτό σου;».

                Πρώτα από όλα όμως, θα χρειαστεί να δεις πόσο σημαντικό είναι το γιατί σου. «Τι θα κερδίσεις εάν βρεις εν τέλει προσωπικό χρόνο για εσένα;». Θέλω όμως να σε ρωτήσω και κάτι ακόμα, «Τι θα συμβεί εάν δεν αλλάξεις τίποτα και συνεχίσεις στο ίδιο μοτίβο;».

                Σίγουρα το πόσο χρόνο θα βρεις εξαρτάται από πολλά. Από την ηλικία του παιδιού και από λοιπές υποχρεώσεις. Σίγουρα θα ξεκινήσεις με λιγότερο χρόνο και σιγά σιγά θα τον αυξήσεις. Τέλος, αν θέλω κάτι να θυμάσαι καλά είναι αυτό: «Για να είναι ευτυχισμένα τα παιδιά, χρειάζεται πρώτα ο γονέας να είναι ευτυχισμένος. Ευτυχισμένος και όχι εξουθενωμένος». Στόχος μας, η ισορροπία!


✍️ Γράφει η Βασιλική Βεντουρή, Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας & Personal Coach


_____________________________________________

🦊|CheirelProject


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις