27. ΜΙΜΗΣΗ

 


   Μια από τις σημαντικότερες δεξιότητες των παιδιών είναι η ικανότητα τους να παρατηρούν και να επεξεργάζονται ερεθίσματα που δέχονται από το περιβάλλον τους. Συνεπώς, ο τρόπος που συμπεριφέρονται και συνδιαλάσσονται οι γονείς κατέχει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των παιδιών. "Αντιγράφουν" δηλαδή, συμπεριφορές που παρατηρούν. Πιο συγκεκριμένα τείνουν να υιοθετούν :

·         Τον τρόπο που συμπεριφέρονται στους άλλους

·         Τον τρόπο που εκφράζουν την χαρά ή τον θυμό

·         Τις κινήσεις του σώματος

·         Τον τρόπο που κάθονται

·         Την διατροφή και

·         Τις συνήθειές τους στον ελεύθερο χρόνο

Αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι γονείς οφείλουν να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις τους, καθώς αποτελούν τον καθρέφτη των παιδιών τους.

   Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Φαίνεται πως υπάρχει βιολογικό υπόβαθρο στη διαδικασία της μίμησης, λόγω της ύπαρξης μιμητικών νευρώνων που εδράζονται στον εγκέφαλο. Οποιαδήποτε συμπεριφορά έχουν οι γονείς, σύντομα θα κληθούν να την διαχειριστούν, μελλοντικά, καθώς θα την εκφράσει το παιδί. Συνεπώς, καλό θα ήταν να δίνετε περισσότερη προσοχή στον τρόπο που επικοινωνείτε με τους άλλους και τις κινήσεις της καθημερινότητας, που γίνονται ασυνείδητα και δεν δίνετε ιδιαίτερη σημασία/προσοχή.

   Αν, για παράδειγμα, το βράδυ πριν κοιμηθείτε ασχολείστε με το κινητό, είναι μια συμπεριφορά που θα ακολουθήσει και το ίδιο το παιδί, αφού θα το "λάβει" ως κάτι φυσιολογικό και "σωστό". Επιπλέον, θα ήταν αντιφατικό να μην επιτρέπετε στο παιδί να τρώει, παραδείγματος χάριν, σοκολάτα παραπάνω από δύο φορές την εβδομάδα χωρίς εσείς να το τηρείτε. Είναι πιο εύκολο και "φυσικό"  για το παιδί να ακολουθήσει αυτό που βλέπει να κάνετε, από το να ακούει κάποια συμβουλή η οποία μένει σε θεωρητικό επίπεδο.

   Μια αποτελεσματική μέθοδος  για να δώσετε θετικά πρότυπα στο παιδί, είναι να σκεφτείτε με ποιες αρχές και τρόπους συμπεριφοράς θα θέλατε να μεγαλώσει και να υιοθετήσετε εσείς πρώτοι συνήθειες που προάγουν τα παραπάνω. Επίσης, φανταστείτε πόσο θετικό θα είναι για το παιδί σας να βλέπει πως  τα λόγια και  οι πράξεις  σας συνάδουν  και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, χωρίς να το συμβουλεύετε κάτι άλλο από αυτό που στο τέλος πράττετε.

   Σε καμία περίπτωση η μίμηση της συμπεριφοράς των γονέων δεν αποτελεί τη μοναδική εστία επιρροής της ανάπτυξής τους, είναι όμως η πρώτη που λαμβάνει ένα παιδί και η πιο βασική, σε επίπεδο συχνότητας και χρόνου.



✍️ Γράφει η Δήμητρα Κοζμίδου, κοινωνική λειτουργός.


_____________________________________________

🦊|CheirelProject

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις