17. ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΣΗ




Η σύνδεση γονιών- παιδιών είναι ο ιδανικός τρόπος δημιουργίας ενός ασφαλούς οικογενειακού πλαισίου, όπου το παιδί θα μπορέσει να πάρει όλα εκείνα τα εφόδια ώστε να ανατραφεί σωστά, να ανεξαρτητοποιηθεί και να ενσωματωθεί ομαλά στην κοινωνία. Συγκεκριμένα, όταν κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας αναπτύσσεται μία δυνατή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γονιών και παιδιού τότε θέτονται γερά θεμέλια για την δημιουργία υγιών ανεξάρτητων σχέσεων στην ενήλικη ζωή.

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο John Bowlby, η θεωρία της προσκόλλησης αφορά την ενστικτώδη επιδίωξη του βρέφους να βρίσκεται κοντά σε μια ασφαλή «φιγούρα προσκόλλησης», συνεπώς δημιουργεί ένα πολύ δυνατό δεσμό με τα άτομα που το φροντίζουν. Η ύπαρξη ενός στενού συναισθηματικού δεσμού πρόκειται για την πρωταρχική ανάγκη του νεογέννητου μωρού. Ο δεσμός αυτός ή αλλιώς η σύνδεση/ προσκόλληση περικλείει την αληθινή επαφή με το βρέφος και την διαρκή εκδήλωση αγάπης που χωρίς αυτά, όπως είναι ήδη γνωστό, το βρέφος δεν θα μπορούσε να επιβιώσει.

 

Ακόμη, η θεωρία της προσκόλλησης βασίζεται στην ιδέα ότι οι άνθρωποι μαθαίνουν να εμπιστεύονται και να αναπτύσσονται αρμονικά όταν οι ανάγκες τους ικανοποιούνται σταθερά κατά τα πρώιμα στάδια της ζωής τους από έναν φροντιστή. Τα παιδιά που δεν έχουν «ασφαλή προσκόλληση» ήδη από τη βρεφική ηλικία, σύμφωνα με τη θεωρία, δεν γνωρίζουν τον τρόπο να κάνουν υγιείς σχέσεις στην πορεία της ζωής τους. Υποφέρουν από ανασφάλεια, έλλειψη ενσυναίσθησης και από την απουσία της αίσθησης της ανεξαρτησίας.

 

 

Η διεθνής ένωση Attachment Parenting International (API) προτείνει 8 βασικές αρχές, επισημαίνοντας, ότι έγκειται στην κριτική σκέψη των γονέων η πιστή εφαρμογή και η ερμηνεία των παρακάτω αρχών:

 

  1. Προετοιμαστείτε για την εγκυμοσύνη, τη γέννα και τη γονεϊκότητα. Προετοιμαστείτε σωματικά και ψυχικά για την εγκυμοσύνη και τη γέννα διερευνώντας τις επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας και ενημερωθείτε για τις συνήθεις πρακτικές στη φροντίδα του νεογέννητου. Εκπαιδευτείτε για τα εξελικτικά στάδια του παιδιού, να θέτετε ρεαλιστικές προσδοκίες και να είστε ευέλικτοι.

 

  1. Να προσφέρετε τροφή με αγάπη και σεβασμό. Ο μητρικός θηλασμός είναι ο καταλληλότερος τρόπος ικανοποίησης των διατροφικών και συναισθηματικών αναγκών του βρέφους. Ακόμα και οι μητέρες που ταΐζουν το μωρό τους με το μπουκάλι μπορούν να το βοηθήσουν στην ανάπτυξη ασφαλούς συναισθηματικού δεσμού αν προσαρμόσουν συμπεριφορές θηλασμού ακόμα και με το μπουκάλι. Ακολουθήστε τα σημάδια πείνας του μωρού/παιδιού, ενθαρρύνετέ τα να τρώνε όταν πεινάνε και να σταματάνε όταν έχουν χορτάσει. Προσφέρετε υγιεινές επιλογές φαγητού και φροντίστε να είστε το παράδειγμα υγιών διατροφικών συμπεριφορών.
  2. Ανταποκριθείτε με ευαισθησία. Σύμφωνα με το attachment parenting κάθε έκφραση συναισθήματος, ακόμα και οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις θυμού, είναι μια προσπάθεια του παιδιού να επικοινωνήσει μαζί σας. Θα πρέπει να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη σας τις αντιδράσεις του παιδιού σας  και να προσπαθείτε να τις κατανοήσετε και όχι να τις αγνοείτε ή να το τιμωρείτε μην ικανοποιώντας τις ανάγκες του.

 

4.      Να έρχεστε σε σωματική επαφή όσο το δυνατό περισσότερο. Οι υποστηρικτές του attachment parentιng συνιστούν να έχετε την μέγιστη δυνατή σωματική επαφή με το μωρό σας. Κάποιοι τρόποι για  να το πετύχετε είναι να κάνετε μαζί μπάνιο ή, στις βόλτες σας, να μεταφέρετε το μωρό στην αγκαλιά σας με ένα μάρσιπο (sling).Οι αγκαλιές, τα χάδια, το τρίψιμο στην πλάτη, το μασάζ και το φυσικό παιχνίδι βοηθούν και τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.

 

 

5.      Να διασφαλίσετε ασφαλή ύπνο, σωματικά και συναισθηματικά. Οι ανάγκες των παιδιών δεν τελειώνουν τη νύχτα.  Μπορεί να πεινάνε, να νιώθουν μόνα, να φοβούνται, να κρυώνουν ή να ζεσταίνονται. Βασίζονται στους γονείς για να τα παρηγορήσουν και να τα βοηθήσουν να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους. Οι τεχνικές εκπαίδευσης ύπνου μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο. Η ασφαλής συν-κοίμηση έχει πλεονεκτήματα τόσο για το παιδί, όσο και για τους γονείς. (Αναφορικά με την συν-κοίμηση μπορείτε να ανατρέξετε σε προηγούμενο άρθρο που έχει ανέβει στη σελίδα του Cheirel project)

 

6.      Να παρέχετε σταθερή φροντίδα με αγάπη.  Οι υποστηρικτές του attachment parenting συνιστούν διαρκή παρουσία ενός τουλάχιστον γονέα μαζί με το παιδί. Αυτό πρέπει να συμβαίνει ακόμα και στις βόλτες, στις νυχτερινές εξόδους ή στην εργασία. Γενικά, καλό είναι να μην αφήνετε τη φροντίδα του μωρού σας σε άλλα άτομα πάνω από 20 ώρες την εβδομάδα, τουλάχιστον για τους 30 πρώτους μήνες της ζωής του.

 

 

7.      Να εφαρμόζετε Θετική Διαπαιδαγώγηση. Η Θετική Διαπαιδαγώγηση βοηθά το παιδί να αναπτύξει ένα δικό του εσωτερικό μοντέλο αυτοπειθαρχίας και συμπόνοιας για τους άλλους. Η διαπαιδαγώγηση που γίνεται με αγάπη και σεβασμό, ενδυναμώνει τη σύνδεση μεταξύ γονέα και παιδιού. Αντί να αντιδράτε στη συμπεριφορά, ανακαλύψτε τις ανάγκες που οδηγούν στη συμπεριφορά. Οι γονείς θα πρέπει να προσπαθούν να βρίσκουν λύσεις μαζί με τα παιδιά τους αντί να τα τιμωρούν ή να επιβάλουν την θέλησή τους σε αυτά

 

8.      Προσπαθείτε να διατηρείτε την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την οικογενειακή ζωή σας. Οι γονείς είναι σημαντικό να έχουν υποστήριξη από το περιβάλλον τους και να διατηρούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής ώστε να μην εξαντλούνται από τις συνεχείς απαιτήσεις της γονεϊκότητας.

 

Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η ανάγκη των παιδιών για προσκόλληση, δεν θα πρέπει να υπερκαλύπτεται από την εξίσου σημαντική ανάγκη τους για «αυθεντικότητα». Μεγαλώνοντας, το παιδί εξελίσσεται, αλλάζει ο τρόπος σκέψης του και ο τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων του. Η αλλαγή αυτή, όπως είναι φυσικό, προκαλεί την αποσταθεροποίηση του οικογενειακού συστήματος. Οι γονείς καλούνται να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν ομαλότερα σε αυτή την εξέλιξη, προκειμένου να αποφευχθεί ο ασυνείδητος, συχνά, φόβος του παιδιού που προέρχεται από την σκέψη ότι ενδεχομένως δεν θα είναι πλέον αποδεκτό από τους γονείς του, εάν αρχίσει να εκφράζει με ειλικρίνεια όλα όσα νιώθει επιμένοντας στη δική του πλέον «πραγματικότητα».


Η γονεϊκότητα δεν είναι ένας ακόμη «κοινωνικός»

 ρόλος, αλλά μία τέχνη που εμπλουτίζεται μέσα στον χρόνο! 


✍️ Γράφει η Παναγιώτα Κατζανού, κοινωνική λειτουργός.


_____________________________________________

🦊|CheirelProject


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις