16. ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ


     


Το παιχνίδι στην παιδική ηλικία

Παιχνίδι

To παιχνίδι είναι μια δραστηριότητα που πραγματοποιούν τα παιδιά  στην παιδική ηλικία. Ορίζεται ως το πιο αγνό και πνευματικό προϊόν του παιδιού και ταυτόχρονα αποτελεί μια μορφή ζωής.Χωρίζεται σε πειραματικό, οικοδομικό, κινητικό, παιχνίδι με κανόνες και ομαδικό.

 

Οφέλη του παιχνιδιού

Το παιχνίδι για τα παιδιά όπως και για τους ενήλικες συμβάλει στην ψυχική και στην σωματική υγεία καθώς παίζοντας μαθαίνει κανείς να διαχειρίζεται όλα τα αρνητικά του συναισθήματα και να τα αποβάλλει. Επίσης, το παιχνίδι αναπτύσσει τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών γιατί το παιδί συνεργάζεται με άλλους, μαθαίνει να αποδέχεται τους κανόνες και καλλιεργεί την αρετή της κατανόησης, της οικειότητας και της εμπιστοσύνης.

 

Γονείς- Παιχνίδι

Στις μέρες μας οι γονείς δεν πιστεύουν στην αξία του παιχνιδιού, θεωρούν το παιχνίδι ως ένα ανώριμο στάδιο. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει καθώς με το παιχνίδι τα παιδιά αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους, καλλιεργούν την φαντασία τους και βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση. Το παιχνίδι αποτελεί τον μόνο τρόπο μάθησης στην παιδική ηλικία.

Βέβαια, όπως είναι γνωστό όλα τα παιδιά έχουν έμφυτη την τάση να πειραματίζονται  και να παρατηρούν τον κόσμο γύρω τους, αν τα παιδιά τα αφήνουμε να παίζουν μόνα τους οι απασχολήσεις τους δεν θα έχουν τόσοενδιαφέρον και θα περιορίζονται σε στενά πλαίσια. Ο ρόλος του γονέα είναι να παρέχει κίνητρα στο παιδί ώστε να πατάει πάνω σε αυτά και να ανθίζει μόνο του. Έτσι συμβαίνει και στο παιχνίδι. Οι γονείς δεν πρέπει να αρνούνται να συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι με τα παιδιά τους διότι μέσα από αυτό θα έρθουν πιο κοντά στο παιδί τους, θα μάθουν περισσότερα πράγματα για αυτό, τα συναισθήματα και τον τρόπο σκέψης τους. Τα παιδιά θα ανοίγονται πιο εύκολα στους γονείς και θα νιώθουν άνετα να κάνουν ερωτήσεις. 

 

Πως θα μπορέσουν οι γονείς να αγαπήσουν το παιχνίδι;

Καλό θα ήταν οι γονείς να ξεφύγουν λίγο από τον φόρτο εργασίας της δουλείας τους για να επικοινωνήσουν και να παίξουν με τα παιδιά τους διότι και το παιχνίδι αποτελεί έναν τρόπο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης. Επιπλέον, σημαντικό θα ήταν οι γονείς να αφήσουν τις οθόνες και να ασχοληθούν περισσότερο με τις δραστηριότητες των παιδιών τους.


✍️ Γράφει η φοιτήτρια προσχολικής αγωγής.

_____________________________________________

🦊|CheirelProject

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις