23. ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ : (ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ)

 


 

 

Οι μεταβολές της σύγχρονης εποχής έχουν επηρέασει όχι μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά. Τα παιδιά της «Νέας Γενιάς» μεγαλώνουν και εκπαιδεύονται από πολύ μικρή ηλικία σ’έναν κόσμο υπερτεχνολογίας. Πρώτα μαθαίνουν να αλλάζουν τραγούδι στο διαδίκτυο και ύστερα να γυρίζουν σελίδες βιβλίων. Αυτό δεν είναι απαραίτητα «κακό» και κατακριτέο , άρκει να υπάρχει μέτρο και σύνεση. Κάθε δεξιότητα που αποκτά το παιδί προσχολικής ηλικίας είναι απαραίτητο και χρήσιμο. 

Είναι, όμως, σημαντικό να μην αφήσουμε να ξεθωριάσει η μαγεία,και όχι μόνο, που προσφέρουν τα βιβλία στον κόσμο των παιδιών. Συμβάλλουν μεταξύ άλλων,στην ενεργοποιήση της φαντασίας τους, στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης,της ενσυναίσθησης, των αξιών . Εξελίσσουν τον γραπτό και προφορικό τους λόγο. Τα παιδιά μέσω των βιβλίων ταξιδεύουν σε κόσμους φανταστικούς , μαγικούς ,ονειρεμένους! Ταυτίζονται με τους ήρωες και αρχίζουν να ανακαλύπτουν τον εαυτό τους. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τη διαχείριση συναισθημάτων. Πόσο περίπλοκο μπορεί να φαίνεται σ’ένα παιδί όταν προσπαθούμε να του εξηγήσουμε ότι είμαστε θυμωμένοι,απογοητευμένοι, ή ότι αυτό που νιώθουν τα ίδια τα παιδιά είναι θυμός,λύπη, χαρά κ.λ.π. Η αναγνώριση αυτών των συναισθημάτων δυσκολεύει τα παιδιά μικρής ηλικίας. Όταν όμως ο ήρωας ενός παιδικού βιβλίου νιώθει αυτες τις μεταβολές συναισθημάτων και επικαλύπτεται από μία δομημένη,ενδιαφέρουσα ιστορία,αμέσως τα παιδιά συνδέονται και ταυτίζουν το βιωμά τους με του πρωταγωνιστή. Αυτή την ανακάλυψη μόνο ένα βιβλίο μπορεί να την προσφέρει. 

Κι αν νιώθετε ότι η απλή ανάγνωση ενός παιδικού εικονογραφημένου βιβλίου είναι βαρετή και μονότονη,διαβάστε παρακάτω μερικές προτάσεις αξιοποίησης.


 

Προτάσεις για την αξιοποίηση των παιδικών βιβλίων μαζί με τα παιδιά.

 

1)Δείχνουμε το εξώφυλλο και το παιδί προσπαθεί να μαντέψει τι μπορεί να λέει αυτό το βιβλίο. Ύστερα, διαβάζουμε τον τίτλο, το συγγραφέα, εικονογράφο και τις εκδόσεις(εξηγούμε τι είναι το κάθε τι).

2) Αναδιήγηση αγαπημένου βιβλίου για εξάσκηση προφορικού λόγου .( Αυτό μπορεί να γίνει και με εκτυπωμένες τις σελίδες του βιβλίου και να παροτρύνουμε το παιδί να τις βάλει στη σωστή σειρά και να αναδιηγηθεί την ιστορία)

3) Απόκρυψη τέλους. Δεν διαβάζουμε το τέλος του βιβλίου και αφήνουμε τη φαντασία των παιδιών να πλάσει το δικό της τέλος. 

4) Αφού διαβάσουμε το βιβλίο, κάνουμε ανοιχτές ερωτήσεις στα παιδιά 

Π.χ. "Τι θα έκανες αν ήσουν ο ήρωας του βιβλίου;" ,"Τι θα άλλαζες από την ιστορία;" "Έλα να σκεφτούμε μαζί ένα διαφορετικό τέλος; " "Τι θα γινόταν αν... "

5)Δραματοποίηση. Αφού διαβάσουμε το βιβλίο, ζωντανεύουμε το παραμύθι και γινόμαστε εμείς μαζί με τα παιδιά οι ήρωες του βιβλίου Διαλέγουμε ρόλους, ντυνόμαστε ανάλογα, φτιάχνουμε άμα θέλουμε και το κατάλληλο σκηνικό με ο, τι έχουμε στο σπίτι (η φαντασία είναι το πιο απαραίτητο συστατικό) και η δράση ξεκίνα!!! 

6) Γράφουμε διάφορους γρίφους που αντιστοιχούν σε καθένα από τα βιβλία που έχουμε σπίτι,τους διαβάζουμε στα παιδιά και προσπαθούμε να βρούμε σε ποιο βιβλίο μας αναφέρονται κάθε φορά. Εναλλακτικά, αν δεν επιθυμείτε να τους γράψετε, μπορείτε να τους λέτε προφορικά, Πχ: "μέσα σ αυτό το βιβλίο υπάρχει ένα ζωάκι πολύ πεινασμένο με πράσινο χρώμα, ποιο είναι;" (spoil alert:μια κάμπια πολύ πεινασμένη του Eric Carle)

7) Ανταλλαγή ρόλων. Αφήστε τα παιδιά να σας διαβάσουν όπως μπορούν και όπως θέλουν το αγαπημένο τους βιβλίο. Καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε!!! 

8)Τέλος μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας βιβλίο , μπερδεύοντας τις ιστορίες διαφόρων βιβλίων, ή αλλάζοντας την ιστορία ενός βιβλίου. Παροτρύνετέ τε τα παιδιά να ζωγραφίσουν κάθε σκηνή ξεχωριστά, γράψτε τα λόγια του βιβλίου (εάν θέλετε να έχει),τον τίτλο ,το συγγραφέα (που είναι το όνομα του παιδιού) , βάλτε στη σειρά τις ζωγραφιές ανοίξτε μια τρύπα στην άκρη των σελίδων και δέστε τες με μια κορδέλα! 

Καθίστε λοιπόν στην πιο όμορφη γωνιά του σπιτιού, ή φτιάξτε τη δική σας γωνιά για την ανάγνωση παραμυθιών στο σπίτι και στην τάξη(πολλά άνετα μαξιλάρια, και ησυχία είναι η ιδανική επιλογή) και αφεθείτε κι εσείς μαζί με τα παιδιά στον φανταστικό κόσμο των παιδικών βιβλίων!! 



Καλές αναγνώσεις!


 ✍️ Γράφει η Βιβή Τόγιαλου, νηπιαγωγός.


_____________________________________________

🦊|CheirelProject


   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις