35. ΠΩΣ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΟΥΣ

 



Ο σεβασμός, για τους περισσότερους, είναι μία από τις πιο σημαντικές αξίες τις ανθρώπινες σχέσεις. Η αξία αυτή είναι αμοιβαία χωρίς αυτό να σημαίνει πως επειδή ένα πρόσωπο επιδεικνύει σεβασμό προς ένα άλλο, απαιτεί να λαμβάνει πίσω το ίδιο. Τι συμβαίνει στη σχέση γονέα-παιδιού και το σεβασμό μεταξύ τους; 

   Τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν ακούν συνεχώς ότι πρέπει να δείχνουν σεβασμό προς τους γονείς τους ή τους δασκάλους τους. Είναι σημαντικό όμως να μη συγχέεται η έννοια της ευγένειας με αυτή του σεβασμού. Όταν λοιπόν επιδεικνύεται σεβασμό ως γονέας και ενισχύετε θετικά το παιδί, με την σειρά του θα καταλάβει ποια είναι η  κατάλληλη συμπεριφορά, την οποία σταδιακά θα κάνει κτήμα του. Αναπόσπαστο κομμάτι του σεβασμού είναι να ακούς το πρόσωπο απέναντί σου. Συνεπώς, εφόσον ακούτε το παιδί θα διαπιστώσετε πως είναι πιθανό να σας ακούσει και εκείνο την επόμενη φορά. Επιπλέον, όταν  αρχίσετε να εμπλέκετε το παιδί στη διαδικασία του καθορισμού των κανόνων, θα αισθανθεί ότι το εκτιμάτε και ότι υπολογίζετε τα θέλω του.

   Είναι μεγάλης σημασίας, το να υπάρχει συμφωνία λέξεων και πράξεων, φανταστείτε, για παράδειγμα, να του ζητάτε να μην υψώνει τον τόνο της φωνής του όταν ενοχλείται από κάτι ενώ εσείς από την άλλη, σε αντίστοιχη περίπτωση, συμπεριφέρεστε ακριβώς έτσι. Όταν έρθει μία στιγμή ασυμφωνίας, εκτός από την διατήρηση της ψυχραιμίας σας, είναι βοηθητικό να παραμείνετε σταθεροί στην απόφασή σας , πάντα όμως με ηρεμία. Μπορείτε ακόμα να κερδίσετε το σεβασμό του παιδιού σας με το να προσπαθείτε πραγματικά να κατανοείτε τον τρόπο που αισθάνεται. Φράσεις όπως «ξέρω ακριβώς πώς νιώθεις» περισσότερο δυσκολεύουν παρά διευκολύνουν την μεταξύ σας επικοινωνία, όπως ίσως πιστεύετε. Σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, ίσως να ήταν πιο αποτελεσματικό να διατυπώνετε αυτό που θέλετε με θετικό τρόπο παρά με αρνητικό, πιο επεξηγηματικά, μπορείτε να πείτε «Σε παρακαλώ χαμήλωσε τον τόνο της φωνής σου» και όχι «Μην φωνάζεις».

   Επίσης, δώστε έμφαση στα ταλέντα και τις δεξιότητες που έχει προκειμένου να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο, χωρίς φυσικά να το αποθαρρύνετε.  Δείξτε τις αδυναμίες σας. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε αδυναμίες και δεν είναι κακό να το παραδεχτείτε στο παιδί σας, αφού με αυτό τον τρόπο το ωθείτε να εντοπίζει τις δικές του, να τις αποδέχεται  και να προσπαθεί  να τις μετατρέψει σε δύναμη.

   Θυμηθείτε την σημασία της συμφωνίας μεταξύ λόγων και πράξεων. Φερθείτε στο παιδί όπως θέλετε να σας συμπεριφέρεται εκείνο. Αν δείχνετε  τον πραγματικό σας εαυτό στο παιδί σίγουρα θα βοηθήσει στο να χτίσετε μία σχέση με θεμέλια την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό.


✍️ Γράφει η Δήμητρα Κοζμίδου, κοινωνική λειτουργός.


_____________________________________________

🦊|CheirelProject

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις