24. ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΡΟΛΩΝ

 


   Το παιχνίδι ρόλων είναι ένα ιδιαίτερα ωφέλιμο είδος παιχνιδιού στο οποίο οι παίκτες δημιουργούν φανταστικούς χαρακτήρες με βάση τους οποίους εκτυλίσσεται μια ιστορία. Το παιχνίδι αυτό διαφέρει από τα άλλα καθώς δεν υπάρχουν νικητές και χαμένοι. Αντιθέτως, προάγει τη συνεργασία, την επικοινωνία και την κοινωνικότητα.

   Αφού λοιπόν εξασφαλίσετε ένα ήρεμο περιβάλλον και έχετε χρόνο στη διάθεσή σας, μπορείτε να ξεκινήσετε επιλέγοντας τη θεματολογία του παιχνιδιού ρόλων. Θα ήταν καλό, εάν αυτό είναι εφικτό να εντάξετε μέσα κινήσεις που το παιδί σας έχει δει να επαναλαμβάνετε, π.χ. μαγείρεμα ή ανάγνωση ενός βιβλίου.  Θα ήταν ακόμη πιο παραστατικό εάν με κάποια αξεσουάρ μπορούσατε να μεταμφιεστείτε. Παροτρύνετε το  παιδί να συμμετέχει σε αυτό μαζί σας και έπειτα το ενθαρρύνετε να ξεκινήσει εκείνο ένα νέο σενάριο. Τα παιδιά, μιμούνται τους γονείς  ή τους άλλους ενήλικες στο παιχνίδι, έχοντας ταυτόχρονα τον κατάλληλο χώρο για να πειραματιστούν.

   Επιπλέον,  τους δίνεται η ευκαιρία για ανάπτυξη γνωστικών δεξιοτήτων, καθώς καλούνται να αναζητήσουν λύση σε προβλήματα και δυσκολίες που τυχόν θα παρουσιαστούν στη διάρκεια της ιστορίας. Φυσικά, αναπτύσσεται και η γλωσσική δεξιότητα, αφού μαθαίνει νέες λέξεις και αποκτά πιο πλούσιο λεξιλόγιο. Μέσω ενός παιχνιδιού ρόλων,  δίνεται η ευκαιρία στο παιδί να εξερευνήσει τον κόσμο μέσα από την δική του οπτική και να δει και τη συμπεριφορά που έχει απέναντι στους άλλους.

   Στη νηπιακή ηλικία αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι  στον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται το παιδί  ενώ συνδέεται και με την προσχολική εκπαίδευση. Το παιδί μαθαίνει να απαντά ευγενικά, να κάνει διάλογο περιμένοντας τη σειρά του για να μιλήσει, αναπτύσσοντας συνάμα τη φαντασία του, σε ελεγχόμενο, φυσικά, περιβάλλον.  Μέσω του εκάστοτε θέματος, το παιδί γνωρίζει και αναγνωρίζει έννοιες όπως η φροντίδα, η υπευθυνότητα, το καλό και το κακό. Δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί  η σημασία της ανάπτυξης της φαντασίας μέσω του παιχνιδιού ρόλων, ενισχύοντας την αφαιρετική σκέψη και εντάσσοντας το παιδί στη διαδικασία της επίλυσης προβλημάτων. Συνεπώς, το παιδί γίνεται υπεύθυνο και αισθάνεται σίγουρο για τον εαυτό του, του οποίου μάλιστα βλέπουμε πτυχές που δεν γνωρίζαμε έως τώρα. Επίσης ιδιαίτερης σημασίας είναι και το γεγονός ότι μπορεί να αναπτύξει την ενσυναίσθησή του, αφού μπορεί να γίνει ανταλλαγή ρόλων.

    Είναι σύνηθες  τα παιδιά να πειραματίζονται στα πλαίσια του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Ίσως ερμηνεύοντας ένα τραγούδι, χορεύοντας, ή γενικά  κάτι το οποίο δεν συνηθίζουν να κάνουν.  Βέβαια, ενθαρρύνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες αφού παίζουν ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο στην καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης και στη δημιουργία θετικής αυτοεικόνας, ενώ μπορεί να φέρουν στην επιφάνεια ένα ιδιαίτερο ταλέντο του παιδιού, μια κλίση σε κάτι που δεν είχαμε αντιληφθεί νωρίτερα.

     Το παιχνίδι ρόλων, αποτελεί ιδιαίτερο σύμμαχο των πιο συνεσταλμένων παιδιών. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να διστάζει  σε κάποιο κατάστημα να ζητήσει κάτι και να του προκαλεί άγχος ο τρόπος που θα εκφραστεί. Ο καλύτερος τρόπος για να το ξεπεράσει αυτό είναι να πειραματιστεί και να δει τις δυνατότητές του, σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον,  προετοιμάζοντας το όμως για κάτι όχι τόσο γνώριμο που θα προκύψει στο μέλλον. Παράλληλα, το βοηθά να γνωρίσει πώς «λειτουργούν» κάποια πράγματα γύρω του. Για παράδειγμα, σε παιχνίδι ρόλων γιατρού- ασθενή , το παιδί θα γνωρίσει ποια εργαλεία είναι απαραίτητα για να εξετάσει ο γιατρός και που χρησιμεύει το καθένα. Αντίστοιχα και σε κάποιο παιχνίδι πωλητή-πελάτη , πώς φτάνουν τα προϊόντα στο κατάστημα.

 

   Εν κατακλείδι, τα παιχνίδια ρόλων βοηθούν σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα όσον αφορά την ανάπτυξη ενός παιδιού, είτε γλωσσική, είτε νοητική. Αποτελεί λοιπόν μια πολύ καλή ευκαιρία για να γνωρίσουμε πλευρές του παιδιού που δεν γνωρίζαμε, αλλά και του ίδιου μας του εαυτού.



Τα παιδιά χρειάζονται τον χρόνο και την ελευθερία να παίξουν. Το παιχνίδι δεν είναι πολυτέλεια. Το παιχνίδι είναι ανάγκη.

Kay Redfield Jameson


✍️ Γράφει η Δήμητρα Κοζμίδου, κοινωνική λειτουργός.


_____________________________________________

🦊|CheirelProject

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις