22. ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ;

 


 Η επικοινωνία είναι ένα από τα πιο βασικά συστατικά στη σχέση που καλλιεργείται μεταξύ παιδιού και γονέων. Ωστόσο, δυστυχώς οι περισσότεροι γονείς θεωρούν πως η επιβλητικότητα είναι το κλειδί της επικοινωνίας, γεγονός που δεν ισχύει. Πολλές φορές οι γονείς περιορίζονται στην αυστηρότητα και την επιβλητικότητα θεωρώντας πως αυτός είναι ο καταλληλότερος τρόπος να "περάσουν" στο παιδί αυτό που θέλουν.

   Υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους οι γονείς επικοινωνούν : ο αποφασιστικός, ο παθητικός και ο επιθετικός. Ο πρώτος φαίνεται να είναι ο πιο αποτελεσματικός καθώς είναι σταθερός, ευθύς και θερμός. Όταν γνωρίζετε επακριβώς τι είναι αυτό που θέλετε να μεταφέρετε στο παιδί η αποφασιστικότητα και η σιγουριά σας γίνονται αντιληπτές από εκείνο και είναι ευκολότερο να κατανοήσει αυτό που λέτε. Ο παθητικός έχει το στοιχείο του δισταγμού κάνοντας το παιδί, πιθανόν, να ασκήσει πίεση για αυτό που ζητάει γεγονός που μπορεί να ωθήσει τον γονέα στην υιοθέτηση επιθετικής συμπεριφοράς. Ο επιθετικός τρόπος περιλαμβάνει φωνές, υποτίμηση και γενικώς ένταση. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα περισσότερες αταξίες ή αδιάφορα για τα λεγόμενα του γονέα.

   Είναι πολύ σημαντικός συνεπώς ο τρόπος με τον οποίο θα πείτε αυτό που θέλετε να επικοινωνήσετε στο παιδί. Η αξία της αποδοχής αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αποτελεσματικής επικοινωνίας με το παιδί. Φυσικά δεν αρκεί οι γονείς να αισθάνονται την αποδοχή αλλά και να την δείχνουν, ώστε το μήνυμα αυτής να λαμβάνεται άμεσα από το παιδί. Αυτό επιτυγχάνεται τόσο με την λεκτική όσο και τη μη λεκτική επικοινωνία. Για παράδειγμα, ένας γονέας που άφηνε για λίγο αυτό με το οποίο ασχολείται εκεί η την ώρα μπροστά στην επιθυμία του παιδιού να του μιλήσει, στέλνει το μήνυμα πως οι ανάγκες και τα θέλω του είναι σημαντικά και λαμβάνονται υπόψη.

Επιπλέον, η ενσυναίσθηση αποτελεί επίσης βασικό σημείο της επικοινωνίας εντός της οικογένειας, να υποδεικνύεται δηλαδή κατανόηση προς την συμπεριφορά αλλά και τα κίνητρα αυτής. Όσο πιο καλοί ακροατές είστε, τόσο περισσότερο θα ενθαρρύνετε το παιδί να σας μιλά για όσα το απασχολούν. Αν από την άλλη, προσπαθήσει να σας εκμυστηρευτεί κάτι που το προβληματίζει  και εσείς του απαντήσετε "είμαι απασχολημένη/ος τώρα, λίγο αργότερα" το πιθανότερο είναι πως θα διστάσει να προσπαθήσει ξανά αργότερα.

Βέβαια, η επικοινωνία μπορεί να βελτιωθεί με το μοίρασμα των δικών σας συναισθημάτων, αυτό δείχνει αρχικά στο παιδί πως δεν είστε αλώβητοι και πως και εσάς σας στεναχωρούν εξελίξεις της καθημερινότητας. Επίσης, όπως εμείς οι ενήλικες επιθυμούμε σε μια συζήτηση την απόλυτη προσοχή του συνομιλητή μας, κάνοντας, ασφαλώς και εμείς το ίδιο, είναι πολύ σημαντικό να συμπεριφέρεστε  ανάλογα και με το παιδί, δίνοντας  χρόνο, δείχνοντας διαθέσιμοι.

   Εν κατακλείδι, η επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά πρέπει να βασίζεται στον αυτοσεβασμό και των δύο πλευρών, σε συνδυασμό  με την αποδοχή και την ενσυναίσθηση. Αφιερώστε χρόνο στην δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης με  το παιδί η οποία διακατέχεται από τρυφερότητα και εμπιστοσύνη.



✍️ Γράφει η Δήμητρα Κοζμίδου, κοινωνική λειτουργός.


_____________________________________________

🦊|CheirelProject

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις