34. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

  Καθώς μεγαλώνει ένα παιδί,έχει ανάγκη να αισθάνεται και να είναι ανεξάρτητο. Βέβαια,η κατάκτηση αυτής είναι χρονοβόρα διαδικασία και χρειάζεται υπομονή και σταθερότητα.

   Δεν είναι λίγοι οι γονείς που φοβούνται να βοηθήσουν το παιδί να ανεξαρτητοποιηθεί γιατί πιστεύουν πως μετά δεν θα τους έχουν ανάγκη. Είναι όμως πράγματι έτσι; Φανταστείτε πόση ικανοποίηση και περηφάνεια μπορεί να αισθανθεί ένα παιδί,όταν συνειδητοποιήσει πως μπορεί να φερνει εις πέρα διαδικασίες χωρίς την δική σας προτροπή και έντονη παρουσία.
   Πώς όμως μπορεί αυτό να συμβεί στην πράξη; Αρχικά,λαμβάνεται υπόψη το αναπτυξιακό επίπεδο του παιδιού. Γι'αυτό,καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε με κάτι που πιστεύουμε πως μπορεί να κάνει,όπως για παράδειγμα,να μαζέψει τα παιχνίδια του. Είναι σημαντικό να δίνουμε επιλογές και χώρο στα παιδιά. Θα μπορούσατε να πείτε "θέλεις να βοηθήσεις τον αδερφό σου να ντυθεί ή να στρώσουμε το τραπέζι παρέα;". Το παιδί με αυτό,λαμβάνει πως το υπολογίζετε και επιθυμείτε την βοήθεια του, επιτρέποντας του παράλληλα να επιλέξει με ποιον τρόπο θα συνεισφέρει. Αν του δίνετε συχνά τέτοιες ευκαιρίες,το παιδί θα αισθάνεται ολοένα και πιο ικανό να φέρει εις πέρας ό,τι επιλέξει τελικά να κάνει. Φυσικά, είναι απαραίτητο,να δίνουμε δόσεις εμψύχωσης και επιβράβευσης για την προσπάθεια του,ανεξαρτήτως του αποτελέσματος. Αυτό έχει ως απόρροια την μείωση του άγχους τους για την "ορθότητα", του πράγματος,συνεπώς το απελευθερώνει ώστε να έχει κι αυτό ιδέες και προτάσεις. 
  
    Γενικότερα ,είναι σημαντικό να δίνονται επιλογές,είτε αυτές αφορούν το φαγητό,τα ρούχα,το παιχνίδι που θα παίξουν. Με τις επιλογές και την πρόταση να σας βοηθήσουν, του δίνετε το έναυσμα να ανεξαρτητοποιείται σταδιακά. Η υπευθυνότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανεξαρτησία. Αν ένα παιδί είναι υπεύθυνο,σημαίνει πως έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του,συνεπώς ολοένα και συχνότερα αναλαμβάνει να κάνει περισσότερα πράγματα,στο σπίτι ή στο σχολικό πλαίσιο. Τέλος , η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων και δεσμών είναι ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στην ανεξαρτησία. Το παιδί συνδιαλλάσσεται με τους γύρω του,ανακαλύπτοντας τον εαυτό του,για ικανότητες και τα ταλέντα του. Η συναναστροφή με συνομηλίκους, το γεμίζει αυτοπεποίθηση και σιγουριά. 
   
   Συνεπώς,αυτό που έχετε να κάνετε είναι να του δίνετε χώρο για συμμετοχή σε ό,τι κάνετε, δίνοντας επιλογές, ενώ ζητάτε την γνώμη του και το βρείτε να αναπτύξει φιλικές σχέσεις.


✍️ Γράφει η Δήμητρα Κοζμίδου, κοινωνική λειτουργός.

_____________________________________________
🦊|CheirelProject



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις