🖍 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: Η ΚΥΡΑ-ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

 










✔️ Προτεινόμενη ηλικία: 2-7 (για τους πιο μικρούς μας φίλους θα χρειαστεί η βοήθεια ενός ενήλικα.


🧩 Υλικά που θα χρειαστούμε:


1️⃣ πλαστικό πιάτο μιας χρήσης 

2️⃣ κίτρινο και λευκό χαρτόνι 

3️⃣ κορδέλα 

4️⃣ φακές, φασόλια, μακαρόνια «φιογκάκια»

5️⃣ μαύρο μαρκαδόρο και ψαλίδι  

6️⃣ διαβήτη και κόλλα  

7️⃣ καφέ γκοφρέ 


💁🏻‍♀️ Βήματα για την υλοποίηση της κατασκευής: 


 Αρχικά, κόβουμε το πλαστικό πιάτο γύρω γύρω, έτσι ώστε να υπάρχει μόνο η στρογγυλή λεία επιφάνεια. Έπειτα κόβουμε τα επτά πόδια της Κυράς-Σαρακοστής, καθώς και τα χέρια της, τα οποία στην συνέχεια τσαλακώνουμε, όπως στην φωτογραφία.

 Στην συνέχεια, αριθμούμε τα επτά πόδια, έτσι ώστε να κόβουμε ένα κάθε εβδομάδα, καθόλη την διάρκεια της Σαρακοστής. Κολλάμε στο κάτω μέρος του πιάτου τα μακαρόνια, στην μέση τα φασόλια και στο πάνω μέρος τις φακές, σχηματίζοντας το σώμα της.

 Σχεδιάζουμε το κεφάλι της σε ένα λευκό χαρτόνι, με διαβήτη και μολύβι, έπειτα με τον μαύρο μαρκαδόρο σχηματίζουμε τα μάτια και την μύτη της.

 Στην συνέχεια κόβουμε το κεφάλι της Κυράς-Σαρακοστής και το κολλάμε με το υπόλοιπο σώμα της.

 Με καφέ γκοφρέ κόβουμε και κολλάμε τα μαλλιά της και έπειτα σχηματίζουμε ένα κίτρινο σταυρό και τον κολλάμε ψηλά στο κέντρο του προσώπου της.

 Ολοκληρώνουμε την κατασκευή με μια κορδέλα, για να μπορούμε να την κρεμάσουμε σε έναν τοίχο, ώστε να κόβουμε ένα πόδι της κάθε φορά. 


Με αφορμή την συγκεκριμένη κατασκευή, μαθαίνουμε στο παιδί ότι η Κυρά-Σαρακοστή, στις περισσότερες περιοχές, ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά, που απεικόνιζε μια γυναίκα, που έμοιαζε με καλόγρια, με 7 πόδιασταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεταιένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει. Στο τέλος κάθε εβδομάδας, αρχής γενομένης από το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα, της έκοβαν ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο.


🎈Τίποτα από αυτά που κάνουμε για τα παιδιά δεν πηγαίνει ποτέ χαμένο.🎈


✍🏼 Από την Ειρήνη Καρολίδου, φοιτήτρια Ειδικής Αγωγής. 


_____________________________________________ 


🦊|CheirelProject 


#activitiesfortoddlers #activitiesforkids #cheirelproject #menoumespiti 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις