13. ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟ

 


   Το κινητό τηλέφωνο είναι πλέον προέκταση του χεριού όλων μας ανεξαρτήτως ηλικίας. Είναι γνωστή σε όλους μας η χρήση του από τα παιδιά , με τους περισσότερους γονείς, λόγω της ραγδαίας αύξησης της τεχνολογίας, να υποτιμούν τους πραγματικούς κινδύνους που ελλοχεύει η χρήση του.

   Παρακάτω, θα δούμε τρόπους με τους οποίους επηρεάζεται η καθημερινότητα του παιδιού και πώς μπορούν οι γονείς να  ελαχιστοποιήσουν τον χρόνο που περνούν μπροστά στην οθόνη του κινητού. Αρχικά ,επηρεάζεται, όπως είναι αναμενόμενο η υγεία του παιδιού. Γνωρίζουμε πως του αρέσει το κινητό καθώς τα οπτικοακουστικά ερεθίσματα είναι αμέτρητα και αυτό το κρατά σε εγρήγορση, με αμείωτο ενδιαφέρον. Επηρεάζεται όμως με αυτό τον τρόπο η όραση του παιδιού, καθώς συνήθως το κρατά σε κοντινή από το πρόσωπό του απόσταση, μην επιτρέποντας  την σωστή στάση του σώματος. Ακόμα, είναι σύνηθες τα παιδιά να παρακολουθούν κάτι το οποίο να μην δείχνει –εξωτερικά-  να τα επηρεάζει αλλά να εμφανιστούν σωματικά συμπτώματα, λόγου χάρη ταχυκαρδία και εφίδρωση, στην απεικόνιση βίας.

   Ας μην ξεχνάμε πως με το να παραμένει το παιδί  προσηλωμένο σε μία οθόνη ,του καταναλώνει χρόνο από ενεργητικό παιχνίδι. Συνεπώς, δεν υπάρχει ικανοποιητική εκτόνωση ενώ και η κοινωνικοποίηση δείχνει να παρακωλύεται σε συνδυασμό με τη σχολική επίδοση. Ειδικά όταν η χρήση του κινητού περιλαμβάνει πλοήγηση στο διαδίκτυο, τότε το ζήτημα παίρνει μία πιο σύνθετη μορφή. Ο κίνδυνος εθισμού είναι αυξημένος λόγος του όγκου πληροφοριών που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο κάνοντας το παιδί να θέλει συνεχώς να αναζητά και να τροφοδοτεί το συναίσθημα της μη τέρψης. Σ σημαντικό αντίκτυπο έχει και η έκθεση στην ακτινοβολία, λόγω των επιπτώσεων στο σώμα του παιδιού και όχι μόνο. Μπορούν να παρατηρηθούν συχνοί πονοκέφαλοι ,δυσκολία στην συγκέντρωση, διαταραχές ύπνου και ανεξήγητα μειωμένη, σχολική  επίδοση.

   Το ζήτημα είναι πώς οι γονείς μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τα παραπάνω , μειώνοντας την έκθεσή τους το κινητό. Μπορούμε να φροντίσουμε έτσι ώστε να έχει εξωσχολικές δραστηριότητες. Αυτό είναι δύσκολο λόγω των  συνθηκών αλλά γενικά είναι ένας καλός τρόπος εκτόνωσης και παράλληλα είναι μία ευκαιρία να ανακαλύψει το ταλέντο  του, καλλιεργώντας το. Βοηθητικές θα ήταν και κάτι πιο δημιουργικό, οι κατασκευές, η ζωγραφική και η ανάγνωση βιβλίων. Καίριας σημασίας είναι αν το παιδί έχει δικό του κινητό τηλέφωνο, αυτό να μην βρίσκεται στο δωμάτιο του κατά τη διάρκεια της νύχτας και να είμαστε σαφείς σε αυτό. Φυσικά εξηγώντας παράλληλα  τους λόγους της επιλογής μας αυτής (ακτινοβολία). Πιο αποτελεσματικό θα ήταν να τηρούνται τα όρια ως προς τη χρήση του, χρονικά και ποιοτικά. Να επιτρέπεται δηλαδή η  πλοήγηση συγκεκριμένη ώρα και για συγκεκριμένο σκοπό. Βέβαια, οφείλουμε και εμείς από την πλευρά μας να δείχνουμε συνέπεια ως προς την χρήση του. Το πιθανότερο είναι πως εάν επισημαίνουμε τα παραπάνω ως αρνητικά αλλά εμείς δεν δείχνουμε να τα εφαρμόζουμε, το  παιδί θα μπερδευτεί. Προσπαθούμε  να αφιερώνουμε  περισσότερο ποιοτικό χρόνο,  μαγειρεύοντας ή παίζοντας.

   Φυσικά, σκοπός μας δεν είναι να  δαιμονοποιήσουμε τη χρήση του κινητού ,ιδιαιτέρως με την εξέλιξη που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια. Είναι όμως απαραίτητο να επισημαίνουμε τους κινδύνους που εγκυμονούν με την  υπερβολική, μη ελεγχόμενη,  χρήση .  




Γράφει η Δήμητρα Κοζμίδου, κοινωνική λειτουργός

 

_____________________________________________

 

🦊|CheirelProject


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις