17.Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΧΟΜΟΥ ΝΕΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ

 

   





Ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια αναμφιβόλως προκαλεί άγχος καθώς φέρνει μαζί του σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα των ήδη υπάρχοντων μελών, με διαφορετικό τρόπο.

    Παρατηρείται συχνά η αρνητική  αντίδραση των μεγαλύτερων παιδιών στη νέα αυτή αλλαγή. Ας ξεκινήσουμε με τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να το ανακοινώσετε. Είναι σημαντικό να του το πείτε, όταν θα είστε σίγουροι πως η κύηση εξελίσσεται ομαλά, ενώ μέχρι τότε αποφύγετε να κάνετε συζητήσεις όταν είναι παρόν το παιδί καθώς αντιλαμβάνεται περισσότερα από όσα νομίζουμε. Επιδιώξτε η ανακοίνωση να γίνει όταν θα είστε παρόντες όλοι και θα έχει δημιουργηθεί ένα ήρεμο περιβάλλον για να ειπωθεί κάτι τόσο σημαντικό για την οικογένεια .Ενδέχεται να δυσαρεστηθεί ή να δείξει εκνευρισμό,  οπότε δώστε του χρόνου να το συνειδητοποιήσει και επιτρέψτε του να εκφραστεί όπως αισθάνεται. Προσπαθήστε να κρύψετε  την ενόχληση και την  απογοήτευση που πιθανόν να νιώθετε.

   Θα ήταν βοηθητικό για το παιδί να του γίνει σαφές πως θα υπάρξουν αλλαγές στο σώμα σας ώστε να είναι προετοιμασμένο. Να γνωρίζει πως η κοιλιά σας θα μεγαλώσει, ώστε να έχει  χρόνο να το επεξεργαστεί  μέχρι να το δει να συμβαίνει. Προετοιμαστείτε για ερωτήσεις που θα γίνουν όπως αν θα το αγαπάτε περισσότερο από αυτό, αν θα πάρει το δωμάτιο του, αλλά και πώς ζει μέσα σας ,πώς τρέφεται η πώς παίζει. Θα λειτουργήσει υποστηρικτικά  να του δείξετε το υπερηχογράφημα σας και να του εξηγήσετε τι βλέπει ή ακόμα και να σας συνοδεύσει στον γιατρό. Ένας ακόμη καλός τρόπος να του το ανακοινώσετε είναι με τη βοήθεια ενός παραμυθιού που θα μιλάει για τον ισχυρό δεσμό και την ανιδιοτελή αγάπη που δημιουργείται ανάμεσα στα αδέρφια.

   Αν το κάνετε να αισθανθεί  πώς αντιμετωπίζεται σαν ισότιμο μέλος της οικογένειας και συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων θα είναι πιο ομαλή η μετάβαση στην αλλαγή της καθημερινότητας. Θα βοηθούσε, συγχρόνως, ένα βιβλίο με εικόνες που θα δείχνουν τα στάδια της εγκυμοσύνης, ώστε να αποκτήσει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα, χωρίς να έχει αναπάντητα ερωτήματα. Στην περίπτωση που δεν εκφράσει απορία και ανησυχία να μάθει περαιτέρω, μην τον βομβαρδίσετε με πληροφορίες, δώστε του χρόνο να συνειδητοποιήσει αυτό που θα συμβεί και να αντιδράσει όπως αυτό επιθυμεί.

   Ζητήστε  του να εκφέρει άποψη για τυχόν αλλαγές που θα γίνουν στο δωμάτιό του και να σας βοηθήσει να βρείτε από κοινού όνομα  για το νέο μέλος. Συζητήστε μαζί του πώς φαντάζεται το μωρό και απαντήστε στις ερωτήσεις που θα προκύψουν αλλά και πιθανόν λανθασμένες εντυπώσεις που έχει. Εάν αυτό είναι εφικτό αποφύγετε μεγάλες αλλαγές, όπως για παράδειγμα να ξεκινήσει να φοιτά  στο σχολείο, αφενός γιατί θα νιώσει ότι του εκτοπίζετε και αφετέρου, επειδή θα του είναι πιο δύσκολο να διαχειριστεί συγχρόνως και τα δύο. Ακόμα και η διακοπή της πάνας είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο και υπομονή , συνεπώς καλό θα ήταν  να γίνει μετά τον ερχομό του μωρού ή αρκετά πιο πριν.

   Εξηγούμε πως το μωρό δεν θα μπορεί αμέσως να παίζει και να μιλάει καθώς δεν θα έχει δύναμη στο σώμα του και πως είναι πιθανόν να κλαίει συχνά καθώς είναι ο τρόπος που θα επικοινωνεί, συνεπώς δεν θα είναι αληθές το να πούμε «θα έχεις ένα αδερφάκι που θα παίζεις μαζί του», καθώς δημιουργούμε μια προσδοκία στο παιδί η οποία δεν θα μπορεί να εκπληρωθεί τόσο άμεσα όσο το παρουσιάζετε .  Λίγο πριν την ώρα του τοκετού, ενημερώστε το παιδί ότι θα χρειαστεί να λείψετε μερικές ημέρες από το σπίτι αλλά ότι θα επιστρέψετε και όσο  θα απουσιάζετε θα βρίσκεται μαζί του αγαπημένο του συγγενικό πρόσωπο. Εάν η περίοδος της εγκυμοσύνης σας δυσκολεύει μην επικαλείστε συνέχεια αυτή καθώς το παιδί θα θεωρήσει υπεύθυνο το βρέφος για τη δική σας και κατ επέκταση και τη δική του ταλαιπωρία.

   Συνοψίζοντας, συνεχίστε να αφιερώνετε ποιοτικό χρόνο στο παιδί σας κάνοντας από κοινού μία δραστηριότητα υπενθυμίζοντας του πόσο το αγαπάτε και διαβεβαιώνοντας το πως αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Άλλωστε η αγάπη δεν λιγοστεύει, αλλά μοιράζεται!



Ο κόσμος μόνο

όταν τον μοιράζεσαι υπάρχει


Τ. Λειβαδίτης


✍️ Γράφει η Δήμητρα Κοζμίδου, κοινωνική λειτουργός.


_____________________________________________

🦊|CheirelProject

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις