20. ΣΥΓΚΟΙΜΗΣΗ

 





 

   Η συγκοίμηση αποτελεί μια από τις πιο αμφιλεγόμενες μεθόδους που απασχολούν τους γονείς. Δικαιολογημένα βέβαια, αφού έχει αποδειχθεί πως η επιρροή που ασκεί είναι πολυεπίπεδη. Συγκοίμηση λοιπόν, είναι ο ύπνος του μωρού μαζί με τους γονείς και έχει τις εξής μορφές:

α) το βρέφος κοιμάται στο δικό του κρεβάτι, δίπλα στο κρεβάτι των γονιών

β) το βρέφος κοιμάται στο κρεβάτι των γονιών, ανάμεσά τους

γ) το βρέφος κοιμάται σε διαφορετικό κρεβάτι αλλά στο ίδιο δωμάτιο

 

   Στην πρώτη περίπτωση, το κρεβάτι του μωρού βρίσκεται στο ίδιο ύψος με το κρεβάτι των γονιών. Αυτό διευκολύνει την επαφή χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για το βρέφος. Ο καθένας έχει το χώρο του, διευκολύνονται όμως η διαδικασία του θηλασμού, συνεπώς και η θηλάζουσα, αφού δεν χρειάζεται να σηκωθεί. Ο ύπνος και των τριών στο ίδιο κρεβάτι, ελλοχεύει κινδύνους για το βρέφος και είναι απαραίτητο να τηρούνται ορισμένοι κανόνες ασφαλείας. Μεταξύ άλλων : το μωρό να τοποθετείται ανάσκελα ανάμεσα στους γονείς, να μην έχει γεννηθεί πρόωρα και να μην είναι καπνιστές οι γονείς, καθώς αυτό συνδέεται  με το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα συχνή πρακτική η οποία όμως δεν έχει πολλούς υποστηρικτές για την δυσκολία, πολλές φορές, της τήρησης κανόνων όπως αυτοί που προαναφέρθηκαν. Η τελευταία εναλλακτική της συγκοίμησης είναι στο ίδιο υπνοδωμάτιο, σε διαφορετικά κρεβάτια, σε κοντινή όμως απόσταση ώστε να διευκολύνεται ο ύπνος του βρέφους, νιώθοντας ασφάλεια, αλλά και των γονέων αφού μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες του.

 

   Με τη συγκοίμηση, γονείς και παιδί κοιμούνται περισσότερο, ενώ η διαδικασία του θηλασμού είναι πιο ξεκούραστη και πρακτική για την μητέρα. Επιπλέον, εξαίρεται  από πολλούς ειδικούς, ο ισχυρός δεσμός  που αναπτύσσεται ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας. Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά που κοιμούνται με τους γονείς, τείνουν να έχουν υψηλότερη αυτοπεποίθηση και μειωμένα επίπεδα άγχους δεδομένου πως οι γονείς ανταποκρίνονται άμεσα σε τυχόν ανησυχία που θα εμφανιστεί κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επιπροσθέτως και η σωματική επαφή είναι πολύ σημαντική όσο η άμεση ανταπόκριση, συνεπώς το βρέφος ανακουφίζεται και μένει πιο ήρεμο. Αν ληφθεί υπόψη πως  ο χτύπος της καρδιάς της μητέρας είναι το πιο σημαντικό ακουστικό ερέθισμα που δέχεται όταν βρίσκεται ακόμα στο σώμα της μητέρας του αλλά και έπειτα  η μυρωδιά της, τότε σίγουρα δημιουργείται κλίμα ασφάλειας και προστασίας στο βρέφος.

 

     Η ασφάλεια και η ανταπόκριση που παρέχεται στο βρέφος, το βοηθά να διατηρεί την θερμοκρασία του, τους καρδιακούς παλμούς, συνεπώς κλαίει λιγότερο και άρα η έκκριση της αδρεναλίνης , η οποία είναι υπεύθυνη για το άγχος και την εμφάνιση άλλων διαταραχών στην ενήλικη ζωή,  είναι μειωμένη. Επίσης, έχει παρατηρηθεί πως τα μωρά που κοιμούνται με τους γονείς, δείχνουν πιο εξοικειωμένα με τη σωματική επαφή και είναι πιο πιθανό να εκφράσουν τρυφερότητα και στοργή.

 

   Στον αντίποδα, πολλοί υποστηρίζουν πως είναι επικίνδυνο γονείς και βρέφη να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι, καθώς πρέπει να τηρούνται πολλοί κανόνες ασφαλείας , χωρίς αυτό να είναι πάντα εφικτό. Επίσης, πως ο ύπνος δεν είναι βολικός για κανένα, είτε λόγω κινήσεων του βρέφους, είτε των γονέων. Υπάρχει ενδεχόμενο, αν το μωρό κοιμάται μαζί σας, να δυσκολεύεται να κοιμηθεί με οποιοδήποτε άλλο συγγενικό πρόσωπο. Σύνηθες επιχείρημα είναι και η μείωση εκδήλωσης αγάπης ανάμεσα στους γονείς που συνεπάγεται πιθανά προβλήματα στο μέλλον. Τέλος, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και το χρονικό διάστημα που κοιμάστε μαζί, ίσως είναι πολύ δύσκολη η μετάβαση στο δικό του δωμάτιο, χωρίς την παρουσία σας.

 

  Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, υπάρχουν σημαντικά επιχειρήματα από τους υποστηρικτές της συγκοίμησης και από εκείνους που δεν την προτιμούν. Φυσικά, πριν καταλήξετε στην τήρηση οποιασδήποτε μεθόδου, σκεφτείτε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της καθεμίας και επιλέξτε αυτό που κρίνετε εσείς ως ωφέλιμο για το βρέφος, εξυπηρετώντας και τις δικές σας ανάγκες.

Τίποτα από αυτά που κάνεις για τα

 παιδιά σου δεν πάει ποτέ χαμένο

Garrison Keillor

✍️ Γράφει η Δήμητρα Κοζμίδου, κοινωνική λειτουργός.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις