3. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΩΘΗΣΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ;

 


   Η άθληση από την νεαρή μας ηλικία είναι στοιχείο το οποίο μπορεί να επηρεάσει την υπόλοιπη ζωή μας, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Για ποιο λόγο όμως είναι τόσο σημαντικό από μικρή ηλικία να γνωρίσουμε τον χώρο του αθλητισμού;

  Αρχικά, ο αθλητισμός  πρέπει να «εισαχθεί» στη ζωή των παιδιών ως ψυχαγωγία, να το λάβουν ως κάτι διασκεδαστικό, γυμνάζοντας παράλληλα το σώμα τους. Οι πρώτες αλλαγές θα γίνουν ορατές στο σώμα του μικρού αθλητή, δίνοντας στο παιδί την εικόνα πως όσο περισσότερο γυμνάζεται τόσο πιο δυνατός θα γίνεται. Έπειτα ικανότητες όπως η ευλυγισία αλλά και τα αντανακλαστικά βελτιώνονται καθώς εξασκούνται.  Αναπτύσσονται βασικές κινητικές δεξιότητες όπως για παράδειγμα η ισορροπία, ο προσανατολισμός στον χώρο και η μετακίνηση. Αξιοσημείωτη είναι η θετική επίδραση στην διάθεση του παιδιού, καθώς την ώρα της γυμναστικής εκκρίνονται ωφέλιμες χημικές ουσίες στον οργανισμό, αλλά και μείωση του άγχους δίνοντας στον αθλητή την ικανότητα να αντιμετωπίζει το στρες. Βελτιώσεις όμως θα παρατηρήσουμε και στο κοινωνικό κομμάτι.

  Ο αθλητισμός μαθαίνει στον νεαρό να προσαρμόζεται στην έννοια της ομάδας, να προβαίνει σε θυσίες, να ξεπερνά τον εγωισμό του και να εκτιμά, να σέβεται. Εντάσσει το «εγώ» στο «εμείς». Σημαντική είναι επίσης και η εκμάθηση της πειθαρχίας, δεδομένου πως το παιδί αποκτά ένα πρόγραμμα, γνωρίζει πως συγκεκριμένη ημέρα και ώρα θα βρεθεί σε συγκεκριμένο χώρο, κάνοντας συγκεκριμένες δραστηριότητες. Δημιουργείται με αυτό τον τρόπο μια τάξη στο μυαλό του, ενώ το βοηθά να αναπτύξει τη φαντασία του. Φυσικά, η συστηματική, χρόνια άσκηση προσφέρει σημαντικά οφέλη σε επίπεδο φυσικής κατάστασης και προάγει την καλή λειτουργία των ζωτικών οργάνων, όπως η καρδιά.

   Η δημιουργία φίλων, η επαφή με τον προπονητή αλλά και το κλίμα που επικρατεί στο χώρο άθλησης θα προσφέρει στον αθλητή υπευθυνότητα, σεβασμό στον συναθλητή του,  αυτοπεποίθηση,  αρετές οι οποίες θα κάνουν ευσυνείδητο ενήλικα τον μικρό αθλητή.

 

 

Κάνε κάτι σήμερα ώστε ο μελλοντικός σου

 εαυτός να σε ευχαριστεί για αυτό

 

Γράφει ο Ανέστης Αναστασιάδης, Προπονητής Ενόργανης Γυμναστικής


_____________________________________________

🦊|CheirelProject

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις