2. ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ

 





  Όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι και τα παιδιά χρειάζονται καθαρό αέρα και άσκηση. Οι οικογένειες, που περνούν χρόνο μαζί στη φύση, δίνουν τροφή στο σώμα τους και συνδέονται καλύτερα μεταξύ τους. Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που περνούν χρόνο έξω στη φύση είναι πιο χαρούμενα. Ο ήλιος, ο καθαρός αέρας και οι δραστηριότητες στη φύση ενθαρρύνουν τη θετική διάθεση και μειώνουν τις πιθανότητες για κατάθλιψη. Είναι πιο χαρούμενα, γιατί ο καθαρός αέρας καταπραΰνει τις αισθήσεις όλων των παιδιών.


  Ειδικά τα παιδιά με ΔΕΠΥ επωφελούνται ιδιαίτερα από την ηρεμία και τη γαλήνη, που προσφέρει η φύση. Τα παιδιά που δεν παίζουν αρκετά έξω στη φύση έχουν μειωμένη βιταμίνη D, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας. Παίζοντας ενεργητικά έξω στη φύση, τα παιδιά χρησιμοποιούν ελεύθερα τη φαντασία τους αλλά ασκούν το σώμα τους. Οι ήχοι, οι μυρωδιές και οι εικόνες που προσφέρει η φύση μειώνουν το άγχος και στο στρες.


  Οι έρευνες δείχνουν ότι τα τα παιδιά που παίζουν έξω στη φύση, έχουν συνήθως μεγαλύτερο εύρος συγκέντρωσης, αντέχουν περισσότερο την απογοήτευση, καθώς γίνονται πιο δυνατά συναισθηματικά και αποδίδουν καλύτερα στο σχολείο. Για αυτούς τους λόγους, οι παιδίατροι προτείνουν τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα παιχνίδι έξω στη φύση. Αυτό μπορεί να τα προστατεύσει από την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Είναι υποχρέωσή μας να ερεθίσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών μας για το φυσικό περιβάλλον. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά θα μάθουν να σέβονται, αλλά και να προστατεύουν το περιβάλλον και τα ζώα, ώστε να είναι ευσυνείδητοι ενήλικες στο μέλλον.


Γράφει η Ξανθή Μεντεσίδου, φοιτήτρια Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος.


_____________________________________________

🦊|CheirelProject

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις