🖍 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗΝ ΩΡΑ.⏰

 🖍 4. Εκπαιδευτική δραστηριότητα: Μαθαίνω την ώρα.⏰


✔️ Προτεινόμενη ηλικία: 6-8 (Το κάθε παιδί θέλει το χρόνο του, για να την εμπεδώσει, χωρίς άγχος και βιασύνη. Από την ηλικία των 5, αρχίζουμε σιγά σιγά να μαθαίνουμε την ώρα.)



1️⃣Σχεδιάζουμε 1 κύκλο και 12 μικρότερα τρίγωνα, για να φτιάξουμε ένα ρολόι μέσα σε ήλιο. Επιπλέον σχεδιάζουμε τον λεπτοδείκτη και τον ωροδείκτη.



2️⃣Έπειτα, κόβουμε όσα σχεδιάσαμε και τραβάμε μια οριζόντια γραμμή στο κέντρο του κύκλου.




3️⃣Στην συνέχεια, σχεδιάζουμε τους αριθμούς στο ρολόι μας. Και δίπλα σε κάθε αριθμό κολλάμε εναλλάξ τα τρίγωνα (κίτρινο - πορτοκαλί).




4️⃣Τοποθετούμε τους δείκτες στο κέντρο με μια πινέζα και συμπληρώνουμε το «παρά» και το «και» στο ρολόι, όπως φαίνεται στην φωτογραφία.



5️⃣Τέλος, σε κάθε τρίγωνο γράφουμε ολογράφως τον τρόπο που προφέρεται η ώρα κάθε φορά (π. χ. και/ παρά τέταρτο, ακριβώς κ.λπ.).

🕐Αρχικά, δίνουμε στο παιδί ένα ηλεκτρονικό ρολόι και το ρωτάμε τι ώρα είναι και απλώς μας λέει τον αριθμό όπως τον βλέπει. Π. χ. η ώρα είναι δεκαπέντε και πενήντα (15:50), αντί για τέσσερις παρά δέκα.
🕑Έπειτα, εξηγούμε στο παιδί, πότε λέμε ΚΑΙ και πότε λέμε ΠΑΡΑ.
🕒Το επόμενο στάδιο είναι να μάθει πότε είναι ΚΑΙ ΜΙΣΗ και πότε είναι ΑΚΡΙΒΩΣ. Μαζί με τις έννοιες αυτές, θα μάθει καλύτερα και για τον μεγάλο δείχτη και για τον μικρό.
🕔Μαθαίνουμε στο παιδί πως μια ώρα έχει 60 λεπτά και το λεπτό 60 δευτερόλεπτα, για να κατανοήσει τον χρόνο.
🕕Μέσα από την κατασκευή μας, του εξηγούμε ότι δίπλα από τον κάθε αριθμό υπάρχει η έννοια του. (Π. χ. στο 1 λέμε είναι ΚΑΙ 5)

💁🏻‍♀️Θα ήταν ωραίο να έχουμε το ρολόι σε σημείο που να μπορεί να το βλέπει και να το συμβουλεύεται, για να μας λέει σωστά τι ώρα είναι. Κάνουμε την μάθηση παιχνίδι. Καθημερινά κάνουμε ερωτήσεις για την ώρα στο παιδί. Π. χ. Τι ώρα θέλεις να παίξουμε σήμερα;

🎈Η μόρφωση, όπως ακριβώς μια εύφορη γη, φέρνει όλα τα καλά.
-Σωκράτης 

✍🏼 Από την Ειρήνη Καρολίδου, φοιτήτρια Ειδικής Αγωγής. 

_____________________________________________ 
🦊|CheirelProject

🧚🏻‍♀️Εσείς, με ποιο τρόπο μάθατε στο παιδί σας την ώρα


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις