1. ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ


Ένας όρος ο οποίος χαρακτηρίστηκε χλευαστικά ως μια διαταραχή το 1995,έχει γίνει πλέον ένα ανησυχητικά ανερχόμενο πρόβλημα τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά. Σύμφωνα με έρευνες το ποσοστό σε Η.Π.Α και Ευρώπη φτάνει το 8.2%,ένω άλλες έρευνες πως αυτό το ποσοστό μπορεί να ανέρχεται στο 18.5% και να το ξεπερνάει .Θεωρείται ως μία υποκατηγορία  του εθισμού στην τεχνολογία, και χαρακτηρίζεται από την πολύωρη χρήση Η\Υ, του internet και βιντεοπαιχνιδιών τα οποία δεν σχετίζονται με την εργασία. Είναι ένας εθισμός ο οποίος παρομοιάζεται με τον εθισμό σε ουσίες. Ο παγκόσμιος ιστός και τα βιντεοπαιχνίδια, μέσω επίτευξης συγκεκριμένων στόχων σε ένα παιχνίδι ή με το να δούμε κάτι ευχάριστο σε κάποιο κοινωνικό μέσω δικτύωσης, προκαλούν εκκρίσεις ντοπαμίνης, δημιουργώντας έτσι ένα αίσθημα ανταμοιβής και ευχαρίστησης. Με τον καιρό, χρειάζεται όλο και περισσότερη ενασχόληση για να λάβει ο οργανισμός την ευχαρίστηση που θέλει και έτσι οδηγείται στο να περνάει όλο και περισσότερες ώρες κάνοντας αυτό που του δίνει αυτή την ευχαρίστηση.

  Να σημειωθεί πως υπάρχουν στοιχεία πως μερικοί άνθρωποί έχουν την γενετική προδιάθεση να έχουν λιγότερους δέκτες ντοπαμίνης ή τα επίπεδα της να μην είναι αρκετά, έτσι ενώ για κάποιον χωρίς αυτή την προδιάθεση κάποια δραστηριότητα θα ήταν αρκετή για να τον ευχαριστήσει, οι άνθρωποι που την εμφανίζουν ψάχνουν άλλους τρόπους, που τους προσφέρουν μεγαλύτερη ανταμοιβή, εκθέτοντας τους στην πιθανότητα του εθισμού.Σημαίνει όμως αυτό πως όσοι χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο για πολλές ώρες, ειδικά τώρα εν μέσω πανδημίας, είμαστε εξαρτημένοι από αυτό;

Όχι, προτείνονται κάποια κριτήρια διάγνωσης, τα οποία απαντώνται όλα ως μορφή ενός quiz (στα αγγλικά) το οποίο είναι και ο πρώτος σύνδεσμος μετά το άρθρο.

Ενδεικτικά μερικά κριτήρια :

·         Εάν σκέφτεστε τη σύνδεση στο διαδίκτυο, όταν δεν το χρησιμοποιείτε.

·         Εάν έχετε ρισκάρει να χάσετε κάποια δουλειά ή κάποια σημαντική σχέση εξαιτίας του.

·         Εάν κάνατε ανεπιτυχείς προσπάθειες να απέχετε από αυτό πλήρως ,ή να μειώσετε το χρόνο που το χρησιμοποιείτε.

Έρευνες έχουν συνδέσει την διαταραχή αυτή με κάποιες αλλαγές στην σύσταση του εγκεφάλου, μεταξύ της λευκής και φαιάς ουσίας σε κάποια τμήματα του, τα οποία σχετίζονται με την ικανότητα να θυμάται κάποιος λεπτομέρειες ,με την προσοχή και την θέσπιση προτεραιοτήτων, οδηγώντας έτσι κάποιον στο να δίνει προτεραιότητα στην χρήση του διαδικτύου. Ωστόσο, πρόσφατη 10ετης έρευνα δε βρήκε στοιχεία ότι σχετίζεται η ενασχόληση με βίαια βιντεοπαιχνίδια από νέους με την εξέλιξη της συμπεριφοράς τους, από ηλικία 10 ετών.

    Αρκετοί πιστεύουν πως είναι προϊόν άγχους ή κατάθλιψης και η χρήση αγχολυτικών ή αντικαταθλιπτικών φαρμάκων έχει δειχθεί ότι μειώνουν την εβδομαδιαία χρήση του διαδικτύου στο μισό. Δεν είναι όμως φυσικά η μόνη λύση τα φάρμακα, αρκετοί ειδικοί πιστεύουν πως είναι μια διαταραχή η οποία επιλύνεται μόνη της με τον χρόνο. Ο εθισμός μπορεί να ελεγχθεί με προγράμματα τα οποία αποτρέπουν την είσοδο σε συγκεκριμένες σελίδες, με το να βάλετε κάποια φίλτρα στην μηχανή αναζήτησης σας (Google) ή με προγράμματα τα οποία ρυθμίζουν τον χρόνο χρήσης μίας συσκευής. Ο πλήρης αποκλεισμός όμως από το ίντερνετ δεν συνιστάται από τους ειδικούς.

 

“Είστε σπίτι και δεν μπορείτε να βρείτε τα παιδιά σας; Κλείστε το ίντερνετ και θα έρθουν αυτά σε εσάς” – Άγνωστος

 

 

Για να δείτε εάν είστε εξαρτημένοι από το ίντερνετ

 

https://www.psycom.net/internet-addiction-test-quiz

 

Για να δείτε εάν   τα παιδιά σας είναι εξαρτημένα από αυτό

 

https://www.psycom.net/kids-screen-addiction-quiz

 

 

 

Γράφει ο Χρήστος Κοζμίδης, φοιτητής Πληροφορικής

 

_____________________________________________

🦊|CheirelProject


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις